Visie

Edwin de Wekker

Edwin heeft ruim 25 jaar ervaring met het werken in en met projectteams. Als facilitator van het groepsproces legt hij als geen ander de verbinding met het team en het projectresultaat. Hij stimuleert het team in creatieve oplossingen te denken en neemt daarin een objectieve rol aan.

Visie

De wereld in transitie

De komende decennia gaat alles veranderen. De manier waarop we werken, waarop we met elkaar en onze omgeving omgaan, en ook de manier waarop we samenwerken. Projecten worden complexer, processen nemen meer tijd in beslag en de te behalen resultaten laten zich minder makkelijk beschrijven.

 

De leiders van vandaag hebben geen volgers, ze werken met creatieve teams. Om de creativiteit te laten bloeien heb je geen baas nodig maar een facilitator die ze samenbrengt, doelen verduidelijkt, helpt prioriteiten te stellen en het proces bewaakt.

 

De enige constante factor is de fysieke omgeving. Die is er, verandert en blijft. Altijd. Wat zou er gebeuren als we die omgeving centraal stellen? Wat zou er gebeuren als we meebewegen in die omgeving? Ons handelen aanpassen aan wat de omgeving van ons vraagt? Ecade brengt beweging in projecten waarbij de omgeving in grote mate bepaalt hoe het proces verloopt. De omgeving is in dit geval niet persé de mens maar juist de fysieke leefomgeving.

 

In alle gevallen is het doorlopen van een proces noodzakelijk om te kunnen creëren. Niets is omdat het er is, alles is er omdat het ontstaat. Het proces geeft overzicht en garandeert resultaten. Met dat doel voor ogen stel je een hoger doel voorop. Een doel dat voorbijgaat aan kortetermijnoplossingen, maar uitgaat van symbiose en integratie op lange termijn.

Door het projectresultaat te beschouwen als een organisme zal het zich in die richting bewegen waar het zich het beste kan ontwikkelen
Visie

Faciliterend projectmanagement

In complexe projecten maakt een projectfacilitator het verschil. Door het innemen van een neutrale, onafhankelijk rol maakt hij ruimte voor verschillende belangen en belanghebbenden. Hij heeft de taak zich te focussen op het proces om creativiteit om te zetten in doelen. Wat in dit alles belangrijk is, is dat hij de verleiding moet weerstaan om zich op de inhoud van het project te richten.

 

De faciliterend projectmanager richt zich op het destilleren van duidelijke criteria uit de groep, om te komen tot besluiten. Alle teamleden worden gehoord. Dit vergroot het eigenaarschap en stimuleert het nemen van verantwoordelijkheid voor de uitvoering die daarop volgt.

 

Projectmanagement in een faciliterende vorm heeft in het ruimtelijk domein een groot voordeel; het creëert draagvlak in algemene zin en misschien wel het allerbelangrijkste, bij de omgeving. Aangezien ruimtelijke projecten vrijwel altijd een bestuurlijke context hebben helpt dat enorm in het proces.